Plantuien kweken in je eigen moestuin
Uien bewijzen in vrijwel iedere keuken hun kracht. Het zijn smaakmakers voor tal van gerechten. Wat plantuien leuk maakt, is dat ze makkelijk zelf te kweken zijn. Bovendien, ze smaken ook gewoon net wat lekkerder als ze uit je eigen tuin komen. Daa ... Lees verder
Er zijn 4 producten.
Actieve filters
Uien bewijzen in vrijwel iedere keuken hun kracht. Het zijn smaakmakers voor tal van gerechten. Wat plantuien leuk maakt, is dat ze makkelijk zelf te kweken zijn. Bovendien, ze smaken ook gewoon net wat lekkerder als ze uit je eigen tuin komen. Daarmee zijn plantuien eigenlijk onmisbaar in iedere biologische moestuin. Je eigen uien kweken is ook nog eens super voordelig en duurzaam. En je eerste oogst en de eerste maaltijd met jouw zelf gekweekte uien? Dat zijn natuurlijk bijzondere momentjes. Kortom, plantuien zijn een aanwinst voor iedereen die net een moestuin begint of al jaren tuiniert. Wil jij ook jouw eigen uien kweken? Doen! In onze webshop kun je de plantuitjes kopen.
Plantuien
De ui (Allium cepa) is familie van de lelieachtigen. Tot de uiengewassen behoren ook de sjalot, knoflook, bieslook en prei. Zoveel uien, zoveel smaken. Het belangrijkste onderscheid wat uien betreft, is het verschil tussen gele en rode uien. Dat is meer dan alleen de kleur! Zo kunnen gele uien beter tegen lage temperaturen. Dat is iets om rekening mee te houden bij het inrichten van je moestuin en het planten van uien. Heb je daarbij hulp nodig? Wij adviseren je graag! Ook de smaak van de uien verschilt. Gele uien hebben een behoorlijke scherpe, maar toch ook zoete smaak. Wil je liever een mildere ui? Ga dan voor de rode plantuien. Verder zijn er natuurlijk sjalotten. Deze zijn qua smaak het best te vergelijken met de rode ui. En dan zijn er nog bosuitjes of lente-uitjes. Heel simpel: als je plantuien dicht op elkaar plant en vroeg oogst, krijg je bosuitjes. Deze uitjes worden altijd in kleine bosjes verkocht, vandaar de naam bosui. De smaak van deze uitjes is zacht en doet een beetje denken aan prei.
Uien kweken
Een ui is een tweejarig gewas en ontstaat uit een uienzaadje. Hoewel uien dus gezaaid kunnen worden, kiezen de meeste mensen voor plantuien om zo uien te kweken. Plantuien zijn dus eigenlijk gewoon kleine uien, die uitgroeien tot grote uien. Eerst zie je groene stengels verschijnen. Die worden gaandeweg het moestuin seizoen steeds groter. Op een gegeven moment begint ook de ui zelf steeds boller en ronder te worden. Als je uien kweekt, zul je zien dat na verloop van tijd het loof van de ui omvalt. Dit noemen strijken. Dat strijken is een belangrijk moment bij het kweken van uien: vanaf nu gaan de uien rijpen! Is het loof verdord? Dan is het uienoogsttijd in je moestuin!
Plantuitjes planten
Heb je plantuitjes besteld in onze webshop? Zorg er dan voor dat je de plantuien na ontvangst droog bewaard. In een vochtige ruimte krijgt de plantui namelijk wortels. En als deze wortels verdrogen, komen ze niet terug. Het beste is dus om gewoon lekker in je moestuin aan de slag te gaan en de uien te planten. Gele plantuinen kunnen goed tegen kou en vorst. Daarom kunnen ze al vroeg de grond in, eigenlijk al vanaf februari. Rode plantuien hebben meer last van de kou. Wil je rode uien planten? Wacht dan tot de grond wat opgewarmd is. Is het eind april nog steeds koud? Wacht dan gewoon nog iets langer met de rode uien planten. Of het nu rode of gele uien zijn, zet de plantuitjes oppervlakkig in de grond, met hun smalle puntje (de bovenkant van het bolletje) eventueel net boven de grond. De plantafstand in de rij is ongeveer 5 cm en tussen de rijen zo’n 15 cm. Hoe dichter de plantuien op elkaar komen te staan, hoe minder groot ze zullen worden.
Ui planten en oogsten
Behalve onkruid wieden en af en toe water geven, hoef je, na de uien planten, niet veel meer te doen dan wachten tot je de uien kunt oogsten. Wanneer het oogsttijd is, gaat het loof van de uien liggen. Strijkt het loof niet vanzelf? Dan is het goed om dit handmatig te doen. Zo voorkom je dat ziektes, via het loof, de bol inspoelen. Om de uien te oogsten, trek je de uien voorzichtig uit de grond. Als het weer het toelaat, kun je de uien het best een paar dagen op het land laten drogen. Daarna bewaar je ze op een donkere en koele plek om uitlopen te voorkomen. Een mooi moment om lekkere uienrecepten op te gaan zoeken om in de keuken mee aan de slag te gaan!
Plantuitjes kopen
In onze webshop vind je kwalitatief goede biologische plantuien. Daarmee kun je vertrouwen op een goede groei en een mooie ui met een volle smaak. Bovendien, staan we voor je klaar als je vragen hebt over plantuitjes kopen of het kweken van plantuien. We delen graag ons beste moestuintips, zodat je ook zelf ervaart hoe leuk en ontspannen moestuin tuinieren is.